Wielu miłośników złocistego trunku w kraju nad Wisłą temu transportowi z pewnością mocno przyklaśnie. W marcu przedmiotem naszej uwagi były zbiorniki fermentacyjne dla jednego z polskich browarów. Transport swój początek miał w niemieckim Passau.
Transportowane były 3 zbiorniki o pojemności 1000 hektolitrów każdy. Każdy z nich miał 10,5 metra długości oraz 4,5 metra średnicy. Waga zbiorników nie przekraczała 10 ton – relacjonuje Radosław Siemasz z działu transportu i spedycji BEDMET. – Na naczepy każdy ze zbiorników został załadowany przy pomocy specjalnego dźwigu – dodaje.
Zbiorniki z Browaru Innstadt w Passau co prawda nie należą do największych gabarytów jakie wylądowały na liście naszych ładunków, ale okoliczności ich transportu z pewnością zostaną zapamiętane. – Rzecz w tym, że browar w Passau położony jest w zabytkowej dzielnicy Innstadt. Wąskie uliczki z mocno przylegającymi do siebie kamienicami sprawiły, że kierowcy i piloci mieli pełne ręce roboty – wyjaśnia Siemasz.
Warto też wspomnieć, że aby wyciągnąć zbiorniki z Browaru, trzeba było zdemontować dach oraz zablokować ulicę. Załadunki odbywały się w nocy aby zminimalizować utrudnienia w ruchu.